Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kawior ze ślimaków

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Ślimaczy kawior spożywa się bez żadnej obróbki. Najlepiej smakuje na pieczywie, krakersach, z masłem lub blinami. Bardzo często wykorzystywany do dekorowania potraw.
Cechy charakterystyczne
Jaja ślimaków wykorzystywane do kawioru pochodzą wyłącznie z ferm hodowlanych. Zbiera się je jedno po drugim, oczyszcza, sortuje, myje, przebiera tak, aby zachować tylko jaja dobrej jakości. Następnym krokiem jest laboratorium, gdzie poddawane są procesowi leżakowania w solance najwyższej jakości. Tu wyodrębniony zostaje niepowtarzalny smak i aromat.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym są jaja ślimaków.
Jak to jeść
Ikrę ślimaka nakładamy zazwyczaj małą łyżeczką z kości, masy perłowej, skorupy żółwia lub ze złota. Może wydawać się dziwne, że należy spożywać te ślimacze jaja właśnie z takich \"sztućców\", jednakże każdy inny metal, nawet srebro, psuje smak. Kawioru nie należy rozsmarowywać. Najlepiej smakuje lekko ciepły.
Ciekawostki
Kawior ze ślimaka jest bardzo wykwintnym, drogim i ciężko dostępnym produktem w Polsce. Cena za pudełeczko może być nawet 15 razy od normalnego kawioru z ryby.
Nazwa łacińska
Helix aspersa maxima
Nazwa w języku angielskim
Caviar Helix
Nazwa w języku francuskim
Caviar Hélix
Nazwa w języku niemieckim
Kaviar Schnecke

Kawior ze ślimaków wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
334.72
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
80
kcal
Białko ogółem
25
g
Białko zwierzęce
25
g
Białko roślinne
0
g
Węglowodany ogółem
5
g
Sód
990
mg
Fosfor
180
mg
Magnez
35
mg
Żelazo
8
mg
Cynk
2
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.17
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});