Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Wermut

Opis:
Zawartość alkoholu
12% - 20%
Opis ogólny
Wermut jest aromatycznym napojem alkoholowym na otrzymywanym w procesie maceracji wina z przyprawami korzennymi, skórkami owoców cytrusowych i ziołami. Ma bardzo specyficzny smak, który często jest wykorzystywany w koktajlach. Narodzenie Wermutu sięga aż starożytnej Grecji i Rzymu, w których to aromatyzowanie wina było dość powszechnie stosowaną praktyką, mająca na celu poprawienie jakości ówczesnego wina. Przez długi czas, określany był mianem napoju leczniczego.
Pochodzenie
Za wynalazcę wermutu uchodzi kupiec z Turynu Antonio Benedetto Carpano. Druga Połowa XVIII.
Skład
aloes, rabarbar, kora chinowa, anyżek, gorzkie migdały, cynamon, kolendra, mięta, wanilia, rozmaryn, czarny bez, jałowiec, skórka pomarańczy, skórka z cytryny, szafran, piołun
Sposób produkcji
Wytwarzanie wermutu podobne jest do sposobu produkcji wina wzmacnianego, w którym to, do wina czerwonego lub białego dodaje się destylat w postaci brandy. W ten sposób zatrzymuje się proces fermentacji dzięki czemu zachowuje się część cukru gronowego, jak również aromaty owocowe. W kolejnym etapie dodawane są przyprawy i zioła. Dodatki te można podzielić na aromatyczne i gorzkie. W późniejszym okresie wino to dojrzewa przez okres od trzech do sześciu miesięcy, po czym obniżana jest temperatura wina do 0 stopni Celsjusza, przez co następuje wytrącanie się osadu. Zostaje on usunięty, po czym wino poddawane jest procesowi pasteryzacji i zostaje butelkowane.
Sposób podawania
Chętnie dodawany do klasycznych i słynnych koktajli takich jak na przykład Manhattan. Natomiast pity sam, dodaje się do niego cytryny, oliwki lub pomarańczy w zależności od rodzaju wermutu.
Sposób przechowywania
W chłodnym zaciemnionym miejscu, o stałej temeraturze.
Komentarz
Wermut to słynny aperitif, właściwie chyba nie ma osób które by nie miały okazji chociaż raz go zobaczyć czy spróbować.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.19
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});