Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kawa rozpuszczalna

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Kawa rozpuszczalna została wymyślona w 1906r. przez George\'a C. Waszyngtona. Jest to suszony napar z kawy. Występuje ona w dwóch postaciach. W zależności od sposobu otrzymywania wyróżniamy kawę granulowaną i kawę w proszku.
Skład chemiczny surowych ziaren
Kawa rozpuszczalna ma podobny skład chemiczny jak kawa mielona, ale ma mniej kofeiny. W kawie mielonej znajdują się takie związki jak: kofeina, śladowe ilości puryn, trigonelina, aminokwasy, węglowodany, kwasy alifatyczne, tłuszcze, glikozydy i składniki mineralne.
Podział ze względu na sposób przetworzenia
Kawę w proszku otrzymujemy poprzez przepuszczenie przez ziarna kawy strumienia gorącej wody, pod bardzo wysokim ciśnieniem. Gdy woda wyparuje pozostaje stężony roztwór kawy. Koncentrat ten mrozi się do temp. -40ºC. Dzięki temu usuwa się kryształki lodu i pozostaje suchy proszek. Kawa granulowana jest uważana za lepszą od kawy w proszku
Nazwa w języku angielskim
Instant coffee
Nazwa w języku francuskim
Café instantané
Nazwa w języku niemieckim
Löslicher Kaffee

Kawa rozpuszczalna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1009
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
241
kcal
Woda
3.1
g
Popiół
8.8
g
Białko ogółem
12.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
41.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
172
mg
Leucyna
478
mg
Lizyna
96
mg
Metionina
23
mg
Cystyna
202
mg
Fenyloalanina
262
mg
Tyrozyna
165
mg
Treonina
142
mg
Tryptofan
30
mg
Walina
276
mg
Arginina
53
mg
Histydyna
165
mg
Alanina
335
mg
Kwas asparginowy
478
mg
Kwas glutaminowy
2030
mg
Glicyna
441
mg
Prolina
351
mg
Seryna
126
mg
Sód
37
mg
Potas
3536
mg
Wapń
141
mg
Fosfor
303
mg
Magnez
327
mg
Żelazo
4.4
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
1.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
28.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.146
g
Kwas stearynowy
0.035
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.04
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.001
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.045
g
Kwas linolowy
0.18
g
Linolenowy
0.015
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Biszkopt z kremem serowym
Na upieczony biszkopt wykładamy połowę kremu.Układamy połowę biszkoptów namoczonych w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.181
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});