Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mleko o zawartości tłuszczu 1,5% przeznaczone do obrotu, uzyskiwane jest z mleka surowego poddanego obróbce cieplnej i oferowane w postaci mleka pasteryzowanego lub UHT. Zawiera ono 1,5g tłuszczu w 100g produktu.
Dobre źródło
Mleko jest dobrym źródłem wapnia, białka oraz witaminy D.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.
Sposób produkcji
Mleko spożywcze pasteryzowane produkuje się przy zastosowaniu temperatury nie niższej niż 60ºC, ale nie wyższej niż 100ºC. Mleko UHT natomiast produkowane jest przy zastosowaniu temperatury 150-300ºC w czasie co najmniej 1 sekundy.
Ciekawostki
Białka mleka krowiego mogą powodować alergie pokarmowe.
Nazwa w języku angielskim
Milk 1,5%
Nazwa w języku francuskim
Lait 1,5%
Nazwa w języku niemieckim
Milch 1,5%

Mleko 1,5% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
198
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
89.4
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
3.4
g
Białko zwierzęce
3.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
5
mg
Węglowodany ogółem
5
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
4.8
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
190
mg
Leucyna
296
mg
Lizyna
333
mg
Metionina
83
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
158
mg
Tyrozyna
133
mg
Treonina
130
mg
Tryptofan
41
mg
Walina
228
mg
Arginina
111
mg
Histydyna
89
mg
Alanina
110
mg
Kwas asparginowy
248
mg
Kwas glutaminowy
662
mg
Glicyna
62
mg
Prolina
317
mg
Seryna
181
mg
Sód
45
mg
Potas
141
mg
Wapń
120
mg
Fosfor
97
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.37
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
20
μg
retinol
18
μg
beta karoten
10
μg
witamina D
0.01
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.05
mg
witamina B1 (tiamina)
0.037
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.17
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.96
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.35
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Deser bananowy z tapioką
Banana miksujemy z mlekiem i sokiem z cytryny. Do tapioki dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Tak ...
Deser cytrynowy z tapioką
Umyte cytryny zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez pół godziny na dużym ogniu.Po upływie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.206
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});