Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso królicze ma szerokie zastosowanie kulinarne, przyrządza się z niego pieczenie, pasztety i potrawy smażone. Mięso królika hodowlanego jest miękkie, delikatne, o bladej barwie o nieco orzechowym posmaku, natomiast mięso z dzikiego królika jest bardziej żylaste i ciemniejsze. Przed przyrządzeniem mięso królika należny umyć i moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie wypłukać i osuszyć. Młode króliki zwykle piecze się lub smaży, starsze najlepiej udusić na potrawkę lub gulasz, dodając kawałki słoniny wieprzowej, warzywa oraz wino. Mięso, znalazło również zastosowanie w przemyśle wędliniarskim, do wyrobu wędlin, kiełbas oraz pasztetów.
Smak
Smak łagodny i delikatny.
Zapach
Swoisty, lekko słodki.
Kolor
Mięso najwyższej jakości ma jasno lub ciemnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Struktura mięsa
Mięso jest chude i delikatne, ale dość zwarte, w czasie obróbki nie rozwala się i dobrze odchodzi od kości.
Dobre źródło
Mięso królicze odznacza się dużym udziałem pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych przy jednocześnie małym otłuszczeniu i małej zawartości cholesterolu. Mięso to zaliczane jest do mięs białych, dietetycznych o wysokim stopniu przyswajalności dla organizmu człowieka.
Nazwa w języku angielskim
Rabbit meat
Nazwa w języku francuskim
Viande de lapin
Nazwa w języku niemieckim
Kaninchenfleisch

Mięso z królika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
653
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
156
kcal
Woda
69.8
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
21
g
Białko zwierzęce
21
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
30
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Izoleucyna
1044
mg
Leucyna
1616
mg
Lizyna
1851
mg
Metionina
572
mg
Cystyna
269
mg
Fenyloalanina
976
mg
Tyrozyna
774
mg
Treonina
908
mg
Tryptofan
235
mg
Walina
1077
mg
Arginina
1346
mg
Histydyna
539
mg
Alanina
1279
mg
Kwas asparginowy
2019
mg
Kwas glutaminowy
3466
mg
Glicyna
1077
mg
Prolina
1077
mg
Seryna
875
mg
Sód
43
mg
Potas
385
mg
Wapń
19
mg
Fosfor
183
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
2.6
mg
Cynk
2.19
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.04
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.13
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.06
mg
Niacyna
7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.59
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.2
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.27
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.06
g
Kwas stearynowy
0.7
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.41
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.6
g
Kwas linolowy
1.58
g
Linolenowy
0.75
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.14
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.1
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.6
g

Przepisy z produktem:

Królik duszony w białym winie
Mięso z królika dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy na półmisek.Do rondla wkładamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.364