Opis:
Zastosowanie
Olej wiesiołkowy może być dodawany do surówek, sałatek i dań głównych. Nie należy go podgrzewać, gdyż straci swoje właściwości zdrowotne.
Kolor
Olej z wiesiołka jest żółtego, słomkowego koloru.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Wpływ na organizm
Olej pomaga obniżać stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Ponadto działa przeciwmiażdżycowo. Może być pomocny w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Nazwa w języku angielskim
Evening primrose oil
Nazwa w języku francuskim
L\'huile d\'onagre
Nazwa w języku niemieckim
Nachtkerzenöl

Olej wiesiołkowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3550
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
847.26
kcal
Woda
0
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
120
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.275