Olej wiesiołkowy może być dodawany do surówek, sałatek i dań głównych. Nie należy go podgrzewać, gdyż straci swoje właściwości zdrowotne.
Kolor
Olej z wiesiołka jest żółtego, słomkowego koloru.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Wpływ na organizm
Olej pomaga obniżać stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Ponadto działa przeciwmiażdżycowo. Może być pomocny w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Na odchudzanie - parowanie
Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary
Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.