Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Szampan to szczególny rodzaj wina musującego. Jest uważany za najbardziej szlachetne wino uzyskiwane metodą tradycyjną. Często kojarzony jest z luksusem, towarzyszy nam w szczególnych chwilach. Często zdarza się, że inne wina musujące bywają przez nas potocznie nazywane szampanami. Nic bardziej mylnego. Champagne jest nazwą prawnie zastrzeżoną dla win produkowanych w regionie o tej samej nazwie z wykorzystaniem metody szampańskiej (tradycyjnej). Pozostałe wina musujące, zarówno te z Francji jak i produkowane w innych krajach, nie mogą być nazywane Champagne. Proces produkcji Champagne jest bardzo skomplikowany. Do jego uzyskiwania wykorzystuje się trzy odmiany winogron (także regulowane prawem) takich jak pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Szampan może być zarówno kupażowany jak i odmianowy. Pierwszy etap jest identyczny jak w przypadku produkcji win białych. Gotowe już młode wino rozlewa się do charakterystycznych butelek i dodaje się zaprawę drożdżowo-cukrową dzięki czemu możliwa jest fermentacja wtórna. Trwa ona dosyć długo, bo około 2-3 lat. W tym czasie butelki ułożone są na specjalnych stojakach pod kątem 45 stopni. Każdą z nich, co drugi dzień obraca się o ¼ obrotu i stopniowo przestawia do pozycji pionowej korkiem do dołu. W ten sposób cały osad opada na dnie szyjki. Aby usunąć osad powstały podczas fermentacji, jest ona zamrażana w roztworze solnym o temperaturze - 20 stopni Celsjusza. Korek roboczy jest wyciągany, a czop lodowy z osadu zostaje naturalnie wypchnięty przez ciśnienie w butelce. W następnej kolejności dodawany jest roztwór cukru trzcinowego i tzw. cichego szampana w celu uzupełnienia butelki. Ilość cukru w tym roztworze ma później wpływ na charakter wina i jego poziom słodyczy. Wyróżniamy sześć rodzajów szampana ze względu na smak. Extra Brut - najbardziej wytrawny. W tym przypadku dolewane jest tylko wino, bez domieszki cukru. Brut - tutaj z kolei mamy do czynienia z szampanami od bardzo wytrawnych do wytrawnych. Jest to zależne głównie od producenta. Champagne typu brut zawiera od 1 do 15 gramów cukru na 1 litr wina. Extra dry - ten rodzaj zamyka się w granicach wytrawny do umiarkowanie wytrawny. Zawiera od 12 do 20 gramów cukru na 1 litr wina. Sec - ta nazwa lekko wprowadza w błąd gdyż, \'sec\' w dosłownym tłumaczeniu oznacza wytrawny, natomiast mamy do czynienia z szampanem delikatnie słodkim. Zawiera od 17 do 35 gramów cukru na 1 litr wina. Demi-Sec - podobnie jak w przypadku Sec, nazwa nie jest do końca \'uczciwa\'. Demi-Sec charakteryzuje się umiarkowanie słodkim smakiem. Zawiera od 35 do 50 gramów cukru na 1 litr wina. Deux - bardzo słodki szampan o typowym, deserowym charakterze. Zawiera ponad 50 gramów cukru na 1 litr wina.
Pochodzenie / historia
Podobnie jak w przypadku wielu trunków, Champagne również został wynaleziony przez przypadek. Jego powstanie przypisuje się zakonnikowi z francuskiego klasztoru Hauttvilles, Dom Perignon. Miało to miejsce w XVII wieku. Perignon pewnego dnia stwierdził z przykrością, że wino przechowywane w piwnicach klasztoru uległo zepsuciu. Jednak gdy próbował wszelkimi metodami je \'wskrzesić\', dostrzegł jego potencjał. Później przez wiele lat udoskonalał proces produkcji, jednak nie był w stanie utrwalić efektu wtórnej fermentacji. Około sto lat później, Madamme Clicquot wynalazła metodę wtórnej fermentacji w butelkach.
Komentarz
Szampan jest winem szczególnym. Od wieków uchodzi za napój chwil uroczystych. Czym byłby bal sylwestrowy bez bąbelków? Czym byśmy świętowali najważniejsze momenty naszego życia? Bez wątpienia jest on niezastąpiony. Podajemy go mocno schłodzonym (6 - 9 stopni Celsjusza), w typowych dla win musujących, wąskich, wysokich kieliszkach. Świetnie służy jako aperitif o każdej porze dnia i nocy. Rzadziej wykorzystywany do koktajli gdyż zastępowany jest przez tańsze wina musujące. Szampana można również podawać do owoców morza, kawioru. Świetnie komponuje się ze świeżymi malinami, truskawkami.
Nazwa opcjonalna
Champagne

Szampan wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
401.2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
96
kcal
Białko zwierzęce
0
g
Laktoza
0
g
Sód
7
mg
Potas
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
pay day loans
Sernix ~ Gość
payday loans online direct lenders only
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Sernix ~ Gość
payday loans
Visit Website
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.161