Pokrzywa

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Nettle
Nazwa w języku francuskim
Ortie
Nazwa w języku niemieckim
Brennnessel
Elementy kulinarne
W kuchni spożywane są młode pędy oraz liście w stanie surowym i suszonym.
Pochodzenie
Pokrzywa zwyczajna rośnie w stanie dzikim w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Zastosowanie
Młode listki i wierzchołki pokrzywy nadają się do przyprawiania zup z wiosennych warzyw, sałatek, surówek i sosów ziołowych. Można ją przyrządzać tak jak szpinak. Młode, wymyte listki zalewa się wrzątkiem na około 10 min, a następnie przyprawia według uznania. Z korzeni pokrzywy można przyrządzić nalewki oraz herbaty.
Ciekawostki
Pokrzywa dostarcza surowca na sznurki i nici. Z korzeni można też uzyskać żółty barwnik do jaj wielkanocnych.
Smak
Pokrzywa ma cierpki, lekko-gorzki smak.
Zapach
Charakteryzuje się ostrym, intensywnym zapachem.
Kolor
Cała roślina jest zielona.
Uboczne skutki działania
Pokrzywa spożywana w zbyt dużej ilości powoduje awitaminozę oraz zakłócenia przemiany materii. Może też wywoływać reakcje alergiczne.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Pokrzywa wykorzystywana jest w leczeniu chorób dróg moczowych, kamicy nerkowej i przerostu prostaty. Jest środkiem pomocniczym przy cukrzycy oraz pobudza działanie gruczołów odpowiedzialnych za zwiększenia ilości krwinek w organizmie. Dzięki właściwościom bakteriobójczym stosowana jest do przemywania i okładania schorzeń skórnych, ropnych, trądziku oraz stanów zapalnych mięśni.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.02