Opis:
Opis ogólny
Piwo pszeniczne to niskoprocentowy napój alkoholowy, rodzaj jasnego lub ciemnego piwa wytwarzanego przy sporym udziale pszenicy lub słodu pszenicznego. Często jest mętne. Wyróżnia się niezwykłym aromatem i właściwościami orzeźwiającymi. Często pojawiają się w nich nuty smakowe przypominające pomarańcze, cytryny czy nawet banany. Wzmianki o piwie pszenicznym są tak samo stare jak o piwie w ogóle. Już Sumerowie wytwarzali piwo z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Do Europy dotarło wraz z \"wędrówką ludów\". Piwo w tym pszeniczne wytwarzano metodami domowymi na potrzeby własne. Z biegiem czasu w jego produkcji zaczęły specjalizować się klasztory. Ogromnym zagrożeniem dla pszenicznego trunku okazało się ogłoszone w 1516 roku \"Bawarskie prawo czystości\", ograniczające produkcję do trzech składników: słód jęczmienny, woda, chmiel. Do podtrzymania ciągłości trunku przyczynił się Wilhelm IV, który w 1520 roku wykupił dla Bawarii prawo produkowania piwa z udziałem pszenicy. Dziś za ojczyznę tego rodzaju trunku uważa się Monachium. Działający w tym mieście uniwersytet posiada wydział browarniczy, który swoim wsparciem mocno przyczynia się do renesansu jaki przeżywają obecnie piwa pszeniczne na świecie.
Zawartość alkoholu
2.5% - 8%
Skład
chmiel, woda, drożdże, pszenica.
Sposób produkcji
Piwo pszeniczne jak nazwa wskazuje wytwarzane jest przy dużym udziale pszenicy. W tradycji niemieckiej są to piwa górnej fermentacji, do których produkcji używany jest słód jęczmienny i słód pszeniczny (który musi stanowić minimum 50% zboża w zasypie). Mogą być to zarówno piwa jasne jak i ciemne. W przypadku belgijskim również są to piwa górnej fermentacji do której używa się słodu jęczmiennego ale zamiast słodu pszenicznego częściej stosowana pszenica niesłodowana. Dodatkowo Belgowie słyną z dużej rozmaitości swoich piw i często stosują dodatki takie jak kolendra czy skórki gorzkich pomarańczy curacao. Pszenica nie jest wdzięcznym surowcem dla piwowarów. Nie w pełni rozwinięte łupiny zatykają kadzie zacierne, a końcowy wyrób jest mętny. Żeby otrzymać klarowne piwo stosuje się czasami dodatkowe zabiegi. Większość wielbicieli trunku cenni jednak mętne piwa pszeniczne uważając je za bardziej naturalne.
Nazwa opcjonalna
Hefe-Weizen

Piwo Pszeniczne wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
180
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
43
kcal
Woda
92
g
Białko ogółem
0.5
g
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sód
4
mg
Potas
27
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Niacyna
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.261