Lager

Opis:
Opis ogólny
Lager to określenie niskoprocentowego napoju alkoholowego. Lager nie jest sam w sobie odmianą piwa, jest okresleniem różnych piw dolnej fermentacji. W Anglii piwa lager są złociste, w kontynentalnej europie zdarzają się ciemne lagery. Do najpopularniejszych lagerów należą Pilznery, Bocki, Schwarzbier oraz Dortmunder Eport. W Belgi i Holandii termin ten może oznaczać zwykłe piwo najczęściej podawane w piwiarni. Do produkcji lagerów wykorzystywane są specjalne drożdże przystosowane do niższych temperatur 5-13 °C. W tym przypadku brzeczka fermentuje jak i leżakuje w niskich temperaturach. Powoduje to dłuższe dojrzewanie piwa oraz większe niż w piwach górnej fermentacji wydzielanie się dwutlenku węgla, co daje w efekcie bardziej orzeźwiający smak.
Zawartość alkoholu
4,2% - 5,1 %
Skład
drożdże, woda, chmiel, kukurydza, cukier.
Sposób produkcji
Filtrowane w bardzo niskiej temperaturze z niewielkim dodatkiem chmielu. Produkowane jest podobnie jak pilsner. Z drobnymi różnicami: dodaje się do niego cukru oraz słodu pszenicznego, lub kukurydzianego. Lagery zawierają też mniej ekstraktu chmielowego niż pilsnery, przez co mają nieco łagodniejszy smak.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.216
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});