Przepękla ogórkowata

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Suszone plasterki owoców służą do parzenia herbatek. Indonezyjczycy używają go do sałatek, gotowanych warzyw oraz marynują w zalewie octowej. Chińczycy dodają do dań szybko obsmażanych na patelni w głębokim tłuszczu oraz faszerują mięsem wieprzowym. Owoce przepękli można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny dyniowatych.
Występowanie
Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Sezony występowania
Roślina ciepłolubna, może być uprawiana w polskich warunkach jedynie w szklarni.
Rozmiar
Kształtem przypomina ogórka, ma guzowatą, pofałdowaną skórę. Zwykle osiąga długość około 18 cm.
Smak
Owoce te są gorzkie i cierpkie w smaku.
Kolor
Skórka owoców przepękli ma barwę pomarańczowożółtą lub zieloną, natomiast miaższ jest kremowożółty.
Ocena świeżości
Należy wybierać młode, niedojrzałe, jędrne owoce. Nieświeże, są pomarszczone, wyschnięte,a ich miąższ jest wiórkowaty.
Sposób przygotowania
W celu zniwelowania gorzkiego smaku, owoce można namoczyć w wodzie z solą i po kilku godzinach odsączyć z wody.
Sposób przechowywania
Można je przechowywać bez owijania folią, w lodówce w pojemniku na warzywa.
Ciekawostki
Przepękla ogórkowata ma działanie hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi), co oznacza, że jest produktem jak najbardziej wskazanym dla diabetyków.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to: balsamka ogórkowata i gorzki melon.
Nazwa w języku angielskim
Bitter melon
Nazwa w języku francuskim
Margose
Nazwa w języku niemieckim
Bittermelone
Nazwa łacińska
Momordica charantia

Przepękla ogórkowata wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
71
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
17
kcal
Woda
94.03
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Sód
5
mg
Potas
296
mg
Wapń
19
mg
Fosfor
31
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.8
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
190
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
72
μg
witamina C
84
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd294750 Buy Buspar Online
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.482