Opis:
Zastosowanie
Tykwę pokrojoną na mniejsze kawałki możemy smażyć w głębokim tłuszczu, dodawać do potraw duszonych i zup. Kawałki tykwy możemy również marynować w różnych zalewach lub suszyć.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny dyniowatych.
Sezony występowania
Jest rosliną całoroczną.
Rozmiar
Tykwa ma rozmaite rozmiary, może osiągać wielkość od 10 cm do 1 m. Owoce tykwy najczęściej przybierają kształt butelki.
Smak
Smakiem i konsystencją przypomina cukinię.
Ocena świeżości
Świeża tykwa powinna być twarda, gładka, bez żadnych skaz i obić.
Sposób przygotowania
Obrane zez skóry warzywo, myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy według uznania, na plasterki, w grubą lub drobną kostkę, słupki oraz talarki.
Sposób przechowywania
Można ją przechowywać przez wiele tygodni w suchych pomieszczeniach lub pojemniczkach na warzywa.
Ciekawostki
Dojrzałe, wydrążone owoce mogą służyć jako naczynia, pojemniki, instrumenty muzyczne lub jako atrakcyjny element zdobniczy mieszkań.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inaczej nazywana kalebasa.
Nazwa w języku angielskim
Calabash
Nazwa w języku francuskim
Calebasse
Nazwa w języku niemieckim
Kalebasse
Nazwa łacińska
Lagenaria

Tykwa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
58.6
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
14
kcal
Woda
95.5
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.4
g
Skrobia
0
g
Izoleucyna
33
mg
Leucyna
36
mg
Lizyna
21
mg
Metionina
4
mg
Fenyloalanina
15
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
27
mg
Arginina
14
mg
Histydyna
4
mg
Sód
2
mg
Potas
150
mg
Wapń
26
mg
Fosfor
13
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.7
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.001
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.004
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.004
g
Kwas linolowy
0.009
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.009
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.33
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});