Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Zazwyczaj ten rodzaj mięsa marynuje się, a następnie piecze na grillu bądź ruszcie. Ponadto można również dusić oraz wykorzystać na gulasz.
Smak
Szponder ma wyraźisty, lekko słodkawy smak..
Zapach
Zapach mięsa jest świeży i aromatyczny.
Kolor
Mięso charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą.
Przerost tłuszczowy
Charakteryzuje się nieznacznym przerostem tłuszczowym.
Pochodzenie
Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek.
Dobre źródło
Jest to smaczny ale tłusty fragment wołowiny, zawierający aż 65% tłuszczu. Zawiera też dużo cholesterolu. Ilość tłuszczu można redukować przy dokładnym trybowaniu mięsa.
Cechy świeżego mięsa
Szponder z kością charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą oraz nieznacznym przyrostem tłuszczowym. Jest to dolna część żeberek, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, pieczenie, marynowanie, mielenie
Wykorzystanie
rosół, kiełbasy, konserwy, gulasz, kotlety
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
mięso mielone kilka dni w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Wyjmujemy mięso z zamrażalnika i przekładamy je do części chłodzącej lodówki (temp. 4-7ºC).
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Zawinięte w folię mięso zanurzamy w naczyniu z wodą. Po około 30 min. zmieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż mięso się rozmrozi.
rozmrażanie w mikrofalówce Umieszczamy mięso w mikrofalówce i wybieramy opcje rozmrażanie. Proces ten trwa kilka minut.

Szponder wołowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
709
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
169
kcal
Woda
49.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
15.1
g
Białko zwierzęce
15.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
59
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
683
mg
Leucyna
1165
mg
Lizyna
1278
mg
Metionina
374
mg
Cystyna
171
mg
Fenyloalanina
632
mg
Tyrozyna
489
mg
Treonina
665
mg
Tryptofan
151
mg
Walina
730
mg
Arginina
1023
mg
Histydyna
476
mg
Alanina
970
mg
Kwas asparginowy
1341
mg
Kwas glutaminowy
2276
mg
Glicyna
1218
mg
Prolina
806
mg
Seryna
608
mg
Sód
49
mg
Potas
207
mg
Wapń
21
mg
Fosfor
132
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0.01
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9
μg
retinol
9
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.27
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.118
mg
Niacyna
2.77
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.39
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.09
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.07
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.17
g
Kwas stearynowy
2.14
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
5.87
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.14
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
4.41
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.03
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0.3
g
Linolenowy
0.09
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.39
g

Przepisy z produktem:

Pasztet
Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy.Płuczemy mięso.Cebule obieramy z łupin, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.161