Skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Skórka pomarańczowa jest obraną skórką z owocu pomarańczy. Może być tarta, drobno krojona lub mielona. Skórka z pomarańczy dostępna jest w formie gotowanej, suszonej albo kandyzowanej. Zawiera olejki aromatyczne, które nadają jej charakterystyczny, pomarańczowy zapach.
Zastosowanie
Świetnie sprawdza się jako dodatek do kompotów, deserów, ciast, sałatek oraz napojów. Jest składnikiem wielu mieszanek herbacianych. Ponadto można nią dekorować wiele potraw.
Smak
Skórka z pomarańczy ma gorzki smak.
Kolor
Jej zewnętrzna warstwa jest pomarańczowa, a wewnętrzna biała.
Zapach
Ma charakterystyczny zapach pomarańczy.
Kształt
W zależności od potrzeb, może być w formie kwadratów, prostokątów lub cieniutkich tasiemek.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w specjalnych pojemnikach na warzywa.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Skórka z pomarańczy powinna mieć pomarańczowy kolor, bez przebarwień oraz intensywny, charakterystyczny dla świeżego owocu aromat.
Nazwa w języku angielskim
Orange peel
Nazwa w języku francuskim
Zeste d\'orange
Nazwa w języku niemieckim
Orangenschale

Skórka z pomarańczy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
406
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Woda
72.5
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
25
g
Błonnik pokarmowy
10.6
g
Sód
3
mg
Potas
212
mg
Wapń
161
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
22
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.25
mg
Miedź
0.092
mg
retinol
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.25
mg
witamina B1 (tiamina)
0.12
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.09
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
30
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
136
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.021
g
Kwas stearynowy
0.001
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.03
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.032
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.036
g
Kwas linolowy
0.029
g
Linolenowy
0.011
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Muffinki jagodowe
Mąkę mieszamy z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia.Ubijamy jajka, dodajemy roztopione ...
Kawa korzenna
Na dno papierowego filtra ekspresu wkładamy skórkę pomarańczową, cytrynową, goździki, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.243
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});