Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Ususzone nasiona dodajemy do zup, potrawek, sałatek, sosów, soku pomidorowego, sosów z owoców morza, jako dodatek do dań warzywnych i dań z ryb. Ponadto dodaje się je do ogórków konserwowych i marynowanej cebulki, do wyrobów piekarniczych, chlebów i bułek.
Pochodzenie
Prawdopodobnie pierwsi zaczeli uprawić Włosi oraz Francuzi.
Budowa
Nasiona selera są niewielkiej budowy.
Kształt
Są bardzo drobne, podobne do ziaren sezamu.
Kolor
Mają ciemnobrązowy kolor.
Sposób obróbki
Nasiona selera suszy się rozłożone pojedynczą warstwą w tekturowych pudełkach na słońcu. Następnie przesiewa się je, aby pozbyć się części niejadalnych.
Nazwa w języku angielskim
Celery seed
Nazwa w języku francuskim
Graine de céleri
Nazwa w języku niemieckim
Selleriesamen

Nasiona selera wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1641
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
392
kcal
Woda
6
g
Białko ogółem
18.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
18.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
41.1
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
11.8
g
Sód
160
mg
Potas
1400
mg
Wapń
1767
mg
Fosfor
547
mg
Magnez
440
mg
Żelazo
44.9
mg
Cynk
6.9
mg
Miedź
1.4
mg
Mangan
7.6
mg
retinol
0
μg
beta karoten
31
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
3.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.9
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
17.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.02
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.29
g
Kwas stearynowy
0.39
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
15.451
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.24
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
15.9
g
Kwas linolowy
3.52
g
Linolenowy
0.2
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.72
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
O mnie ~ Gość
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.297