Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Nasiona kopru włoskiego

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Suszone nasiona kopru najczęściej stosowane są do marynowania ogórków, pikli, ostrych sosów, kwaszonej kapusty oraz pasztetów. Ponadto dodajemy je do takich potraw jak: kapusta, brukselka, kalafior, fasola, ziemniaki, aby ułatwić trawienie i zapobiec wzdęciom. Stanowi doskonały dodatek do dań na zimno jak i ciepło, do pomidorów, cielęciny, wieprzowiny, wątróbek, cynaderek, dań warzywnych, ryb, makaronu oraz ryżu.
Pochodzenie
Pochodzi z krajów śródziemnomorskich.
Budowa
Małe, drobnej i kruchej budowy nasiona.
Kształt
Nasiona kopru włoskiego są olwalne, podobne do nasion kopru ogrodowego, ale nieco grubsze.
Kolor
Mają jasnobrązowy kolor, są aromatyczne o lekko anyżowym smaku.
Sposób obróbki
Zebrane nasiona należy ułożyć w tekturowym kartonie, luźno obok siebie, na słońcu. Wysuszone ziarenka należy przesiać przez sito, aby pozbyć się części niejadalnych.
Nazwa w języku angielskim
Fennel seeds
Nazwa w języku francuskim
Fenouil graines
Nazwa w języku niemieckim
Fenchelsamen

Nasiona kopru włoskiego wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1444
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
345
kcal
Woda
8.8
g
Białko ogółem
15.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
15.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
52.3
g
Błonnik pokarmowy
39.8
g
Izoleucyna
695
mg
Leucyna
996
mg
Lizyna
758
mg
Metionina
301
mg
Cystyna
222
mg
Fenyloalanina
647
mg
Tyrozyna
410
mg
Treonina
602
mg
Tryptofan
253
mg
Walina
915
mg
Arginina
680
mg
Histydyna
331
mg
Alanina
789
mg
Kwas asparginowy
1833
mg
Kwas glutaminowy
2956
mg
Glicyna
1107
mg
Prolina
900
mg
Seryna
900
mg
Sód
88
mg
Potas
1694
mg
Wapń
1196
mg
Fosfor
487
mg
Magnez
385
mg
Żelazo
18.5
mg
Cynk
3.7
mg
Miedź
1.1
mg
Mangan
6.5
mg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
6.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.48
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.5
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
9.9
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.9
g
Kwas linolowy
1.69
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});