Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Skorupkę można usunąć za pomocą \"dziadka do orzechów\". Orzechy włoskie można jeść surowe lub suszone jako przekąskę. Coraz częściej dodaje się je do sałatek, dań mięsnych i rybnych, wyrobów cukierniczych, ciast, tortów, tart oraz deserów lodowych. Siekane orzechy są składnikiem farszy mięsnych. Niedojrzałe orzechy używane są do produkcji likierów i nalewek.
Gatunek, rodzina
Orzech włoski jest gatunkiem należącym do rodziny orzechowate.
Występowanie
Występuje w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, południowo-zachodnich Chinach i Himalajach. Do Polski sprowadzone zostały z Bałkanów.
Smak
Smak orzechów najczęściej jest delikatny i słodki, jednak występują również odmiany o gorzkim smaku.
Kolor
Orzechy pokryte są jasnobrązową skorupą. Jasnokremowe nasienie pokryte jest cienką brązową skórką. Kolor skórki świeżo zebranych orzechów jest znacznie jaśniejszy, od skórki na orzechach wysuszonych.
Kształt
Kształt orzechów włoskich jest owalny, bardziej lub mniej wydłużony. Są one mocno pofałdowane.
Waga
Masa orzechów włoskich waha się od 3 do 10g w zależności od odmiany.
Sposób przechowywania
Przechowuje się je w suchym i chłodnym miejscu. Jedną z metod jest włożenie ich do skrzynek wypełnionych piaskiem. Taki sposób przechowywania chroni orzechy przed rozwojem pleśni.
Ciekawostki
Z orzechów włoskich wytłacza się także olej, który ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, ze względu na wysokie walory smakowe.
Nazwa łacińska
Juglans regia
Nazwa w języku angielskim
Persian walnut
Nazwa w języku francuskim
Noyer commun
Nazwa w języku niemieckim
Echte Walnuss

Orzech włoski wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2699
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
645
kcal
Woda
3.8
g
Popiół
1.9
g
Białko ogółem
16
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
16
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18
g
Sacharoza
2.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1.6
g
Błonnik pokarmowy
6.5
g
Izoleucyna
772
mg
Leucyna
1479
mg
Lizyna
307
mg
Metionina
266
mg
Cystyna
348
mg
Fenyloalanina
809
mg
Tyrozyna
664
mg
Treonina
531
mg
Tryptofan
199
mg
Walina
869
mg
Arginina
2431
mg
Histydyna
385
mg
Alanina
617
mg
Kwas asparginowy
1474
mg
Kwas glutaminowy
2787
mg
Glicyna
751
mg
Prolina
536
mg
Seryna
777
mg
Sód
4
mg
Potas
474
mg
Wapń
87
mg
Fosfor
332
mg
Magnez
99
mg
Żelazo
1.8
mg
Cynk
2.72
mg
Miedź
0.28
mg
Mangan
3.6
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
8
μg
retinol
0
μg
beta karoten
48
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.39
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
1.19
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.73
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.63
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.32
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.21
g
Kwas arachidowy
0.4
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.56
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
9.28
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.4
g
Kwas linolowy
34.59
g
Linolenowy
6.57
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
41.16
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.874
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});