Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Płatki żytnie najczęściej podawane są w postaci kleiku. Prażone płatki są jednym ze składników musli, dietetycznych ciastek, batonów, pieczywa, racuchów, placków. Dodawane są jako zagęszczacz do zup, kremów oraz sosów. Coraz częściej łączy się je z mielonym mięsem, rybą i serwuje w postaci kotletów, zrazów, klopsów. Stanowią bardzo dobrą przekąskę z dowolnym jogurtem i owocami.
Cechy charakterystyczne
Płatki żytnie uzyskuje się w wyniku rozkruszania ziaren żyta. Zawierają dużo błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie płatków wspomaga prawidłowy proces budowy tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, włosów, paznokci i skóry. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz pracę wątroby. Nie są zalecane dla osób chorych na celiakię, gdyż zawierają gluten.
Nazwa w języku angielskim
Rye flakes
Nazwa w języku francuskim
Flocons de seigle
Nazwa w języku niemieckim
Roggenflocken

Płatki żytnie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
385
kcal
Woda
5.4
g
Białko ogółem
6.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.4
g
Węglowodany ogółem
82.6
g
Błonnik pokarmowy
11.6
g
Izoleucyna
230
mg
Leucyna
440
mg
Lizyna
199
mg
Metionina
111
mg
Fenyloalanina
301
mg
Treonina
240
mg
Tryptofan
50
mg
Walina
320
mg
Sód
662
mg
Potas
422
mg
Wapń
28
mg
Fosfor
302
mg
Magnez
88
mg
Żelazo
2.7
mg
Cynk
2.5
mg
Miedź
0.3
mg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
45
μg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.89
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.45
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.74
g

Przepisy z produktem:

Batony z płatków zbożowych
Kruszymy płatki żytnie, a orzechy siekamy. W piekarniku nagrzanym do 180°C opiekamy płatki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.527