Opis:
Opis ogólny
Hefeweizen to niskoprocentowy napój alkoholowy, rodzaj niemieckiego piwa pszenicznego. Zawiera różnego typu osady, nie jest filtrowane. Wytwarzane jest przy sporym udziale pszenicy lub słodu pszenicznego. Przy rozlewaniu Hefewiezen do beczek i butelek dodaje się różnego rodzaju drożdży. Niektórzy przez ten fakt tłumaczą ogromną skłonność tego piwa do pienienia się. Ma lekko chmielowy bananowy smak. Chętnie pijane latem w specjalnych wysokich szklankach rozszerzających się ku górze. Popularne jest podawanie tego piwa z cytryną. Jest aktualnie najpopularniejszym pszenicznym piwem, młodzi Niemcy uważają je za najzdrowsze. Wzmianki o piwie pszenicznym są tak samo stare jak o piwie w ogóle. Już Sumerowie wytwarzali piwo z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Do Europy dotarło wraz z \"wędrówką ludów\". Piwo w tym pszeniczne wytwarzano metodami domowymi na potrzeby własne. Z biegiem czasu w jego produkcji zaczęły specjalizować się klasztory. Ogromnym zagrożeniem dla pszenicznego trunku okazało się ogłoszone w 1516 roku \"Bawarskie prawo czystości\", ograniczające produkcję do trzech składników: słód jęczmienny, woda, chmiel. Do podtrzymania ciągłości trunku przyczynił się Wilhelm IV, który w 1520 roku wykupił dla Bawarii prawo produkowania piwa z udziałem pszenicy. Dziś za ojczyznę tego rodzaju trunku uważa się Monachium. Działający w tym mieście uniwersytet posiada wydział browarniczy, który swoim wsparciem mocno przyczynia się do renesansu jaki przeżywają obecnie piwa pszeniczne na świecie.
Pochodzenie
Niemcy
Sposób produkcji
Piwo pszeniczne jak nazwa wskazuje wytwarzane jest przy dużym udziale pszenicy. W tradycji niemieckiej są to piwa górnej fermentacji, do których produkcji używany jest słód jęczmienny i słód pszeniczny (który musi stanowić minimum 50% zboża w zasypie). Mogą być to zarówno piwa jasne jak i ciemne. W przypadku belgijskim również są to piwa górnej fermentacji do której używa się słodu jęczmiennego ale zamiast słodu pszenicznego częściej stosowana pszenica niesłodowana. Dodatkowo Belgowie słyną z dużej rozmaitości swoich piw i często stosują dodatki takie jak kolendra czy skórki gorzkich pomarańczy curacao. Pszenica nie jest wdzięcznym surowcem dla piwowarów. Nie w pełni rozwinięte łupiny zatykają kadzie zacierne, a końcowy wyrób jest mętny. Żeby otrzymać klarowne piwo stosuje się czasami dodatkowe zabiegi. Większość wielbicieli trunku cenni jednak mętne piwa pszeniczne uważając je za bardziej naturalne.

Hefeweizen wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
180
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
43
kcal
Woda
92
g
Białko ogółem
0.5
g
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sód
4
mg
Potas
27
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Niacyna
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.253