Opis:
Opis ogólny
Steinweizen to niskoprocentowy napój alkoholowy, rodzaj jasnego piwa pszenicznego. Wytwarzane jest przy sporym udziale pszenicy lub słodu pszenicznego. Piwo charakteryzuje się aromatem ogniska, w smaku przypomina toffi. Główną cechą odróżniającą ten rodzaj piwa pszenicznego jest sposób podgrzewania brzeczki piwnej. Dawniej gdy nie stosowano jeszcze stalowych zbiorników, a w użyciu były tylko drewniane beczki, aby doprowadzić brzeczkę do wrzenia wrzucano do niej rozgrzane kamienie. Stein znaczy po niemiecku kamień. Niestety, po różnych próbach wskrzeszenia tej tradycji w Niemczech, proces ten, lekko zmodyfikowany jest wykorzystywany tylko w kilku amerykańskich browarach. Wzmianki o piwie pszenicznym są tak samo stare jak o piwie w ogóle. Już Sumerowie wytwarzali piwo z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Do Europy dotarło wraz z \"wędrówką ludów\". Piwo w tym pszeniczne wytwarzano metodami domowymi na potrzeby własne. Z biegiem czasu w jego produkcji zaczęły specjalizować się klasztory. Ogromnym zagrożeniem dla pszenicznego trunku okazało się ogłoszone w 1516 roku \"Bawarskie prawo czystości\", ograniczające produkcję do trzech składników: słód jęczmienny, woda, chmiel. Do podtrzymania ciągłości trunku przyczynił się Wilhelm IV, który w 1520 roku wykupił dla Bawarii prawo produkowania piwa z udziałem pszenicy. Dziś za ojczyznę tego rodzaju trunku uważa się Monachium. Działający w tym mieście uniwersytet posiada wydział browarniczy, który swoim wsparciem mocno przyczynia się do renesansu jaki przeżywają obecnie piwa pszeniczne na świecie.

Steinweizen wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
180
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
43
kcal
Woda
92
g
Białko ogółem
0.5
g
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sód
4
mg
Potas
27
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Niacyna
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});