Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Rooibos jest napojem ziołowym, przygotowywanym z czerwonokrzewu. Często, ale mylnie, zaliczany jest do czerwonych herbat. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie i antywirusowo, obniża ciśnienie krwi, a zawarte w nim przeciwutleniacze wspomagają pracę układu odpornościowego. Rooibos nie zawiera kofeiny, jest natomiast dość bogaty w żelazo, dlatego polecany jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią, mogą go także pić dzieci. Napar ma jasną, słomkowoczerwonawą barwę oraz specyficzny, lekko miodowy smak, z cierpkim posmakiem. W odróżnieniu od herbat nie jest gorzki (ponieważ nie zawiera odpowiedzialnych za to garbników). Rooibos bardzo dobrze gasi pragnienie, doskonale smakuje z dodatkiem odrobiny miodu.
Pochodzenie
Pochodzi z południowej Afryki, jest narodowym napojem RPA.
Rodzaje
Na rynku dostępny jest czysty rooibos, a także aromatyzowany i różne jego mieszanki, np. z zielonymi herbatami, owocami, przyprawami korzennymi.
Zbiór i suszenie
Rooibos produkuje się z liści czerwonokrzewu Aspalathus linearis. Zbiory zazwyczaj odbywają się latem i wczesna jesienią. Liście są suszone, a następnie drobno cięte, na kilkumilimetrowe kawałeczki. Rooibos należy zalewać gorącą wodą, o temperaturze około 95°C, napój jest gotowy po 3-5 minutach zaparzania.
Nazwa w języku angielskim
Rooibos
Nazwa w języku francuskim
Rooibos
Nazwa w języku niemieckim
Rooibos

Rooibos wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
0
kcal
Woda
99.9
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.167
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});