Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Lapacho jest napojem przygotowywanym z kory drzewa Lapacho (Tecome lapacho). Posiada wiele prozdrowotnych właściwości, w celach leczniczych wykorzystywany był przez Inków. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, a także działa krwiotwórczo i ułatwia trawienie. Ponadto zawiera dużo składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń i mangan). Napój nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ nie jest w pełni znany wpływ Lapacho na rozwój dziecka. Napar ma brązową barwę oraz czekoladowo-anyżowy, cierpki, lekko ziemisty smak.
Pochodzenie
Drzewa Lapacho występują w Andach, w Ameryce Południowej.
Rodzaje
Na rynku dostępna jest czysta kora, a także z różnymi dodatkami, np. suszonymi lub kandyzowanymi owocami.
Zbiór i suszenie
Zbierana jest wyłącznie zewnętrzna warstwa kory drzewa Lapacho. Należy zalać ją wodą i gotować pod przykryciem od 5 do 20 minut, a następnie odstawić na kilkanaście minut do naciągnięcia. Po przecedzeniu napar jest gotowy do picia.
Nazwa w języku angielskim
Lapacho, Taheebo
Nazwa w języku francuskim
Pau D\'Arco, Lapacho
Nazwa w języku niemieckim
Lapacho

Lapacho wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
0
kcal
Woda
99.9
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.275
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});