Fiołek ogrodowy

Opis:
Nazwa łacińska
Viola ×wittrockiana Gams
Nazwa w języku angielskim
Pansy
Nazwa w języku francuskim
Pensée des jardins
Nazwa w języku niemieckim
Stiefmütterchen
Nazwa regionalna lub potoczna
Bratek
Definicja
Fiołek ogrodowy jest krzyżówką trzech dziko rosnących gatunków fiołka. Kwiaty mają cierpki i słodki posmak. Charakteryzują się delikatnym zapachem. Występują prawie we wszystkich kolorach. Dodaje się je do sałatek warzywnych i owocowych, zup oraz dań z warzyw. Można je również umieścić w kostkach lodu i podawać jako dodatek do napoi.
Sposób przechowywania
Suszone kwiaty najlepiej przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252