Bławatek

Opis:
Nazwa łacińska
Centaurea cyanus
Nazwa w języku angielskim
Cornflower
Nazwa w języku francuskim
Bleuet des champs
Nazwa w języku niemieckim
Kornblume
Nazwa regionalna lub potoczna
Chaber
Definicja
Bławatek należy do rodziny astrowatych. Pochodzi on z Europy oraz Azji. Elementem kulinarnym chabru są kwiaty. Charakteryzują się one przyjemnym, ale ulotnym smakiem. Mają delikatny, kwiatowy zapach. Przyrządza się z nich napoje w postaci gazowanych, niskoalkoholowych lemoniad. Ponadto są także składnikiem herbat i mieszanek herbacianych. Mogą być używane do dekorowania potraw.
Sposób przechowywania
Suszone płatki kwiatów przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniczkach. Sok ze świeżych kwiatów, barwi papier i przetwory spożywcze na niebiesko.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238