Bławatek

Opis:
Nazwa łacińska
Centaurea cyanus
Nazwa w języku angielskim
Cornflower
Nazwa w języku francuskim
Bleuet des champs
Nazwa w języku niemieckim
Kornblume
Nazwa regionalna lub potoczna
Chaber
Definicja
Bławatek należy do rodziny astrowatych. Pochodzi on z Europy oraz Azji. Elementem kulinarnym chabru są kwiaty. Charakteryzują się one przyjemnym, ale ulotnym smakiem. Mają delikatny, kwiatowy zapach. Przyrządza się z nich napoje w postaci gazowanych, niskoalkoholowych lemoniad. Ponadto są także składnikiem herbat i mieszanek herbacianych. Mogą być używane do dekorowania potraw.
Sposób przechowywania
Suszone płatki kwiatów przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniczkach. Sok ze świeżych kwiatów, barwi papier i przetwory spożywcze na niebiesko.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
writers online bad credit payday loans direct lenders
example here http://loansforbadcredit.us.com
write essay online direct lenders for bad credit
online essay writing services
https://onlineloans.us.com/ - payday loans online direct lenders
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.237