Jest to jesienna odmiana jabłek. Jej prawidłowa nazwa to Szampion lub Shampion, jednakże w sprzedaży przyjęło się Champion. Odmiana to została wyselekcjonowana w 1970 r. na terenie dawnej Czechosłowacji. Została ona wyhodowana z odmian Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa. Charakteryzuje się dużymi owocami, o kulistostożkowatym kształcie. Ich skórka jest gładka, sucha, o zielonkawożółtej barwie. Prawie w całości pokryta jest rozmytopaskowatym, czerwonopomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest średnioziarnisty, kruchy i ma białokremową barwę. Owoce charakteryzują się słodkim, delikatnie kwaskowatym smakiem, o gruszkowym posmaku. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Nadają się do jedzenia na surowo oraz na przeciery i soki dla dzieci. Ich czas przechowywania w warunkach chłodniczych to 4 miesiące.
Na odchudzanie - parowanie
Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary
Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.