Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Wieprzowina to ogólne określenie mięsa pochodzącego ze świń. Mięso dobrej jakości jest delikatne i soczyste, a tłuszcz jest biały i zwarty. Najsmaczniejsza jest wieprzowina poprzerastana drobnymi żyłkami tłuszczu. Dzięki nim, w trakcie pieczenia lub smażenia mięso nie wysusza się i nie traci soczystości. Wieprzowina doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia, wędzenia oraz suszenia. Jest także niezbędna przy produkcji kiełbas. Przechowujemy ją w lodówce, na talerzu, lekko przykrytą, możemy ją również zamrozić i tak przechowywać do kilku miesięcy.
Nazwa w języku angielskim
Pork
Nazwa w języku francuskim
Cochon
Nazwa w języku niemieckim
Schweinefleisch

Wieprzowina wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
554
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
133
kcal
Woda
73.7
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
18.9
g
Białko zwierzęce
18.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
57
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1000
mg
Leucyna
1475
mg
Lizyna
1581
mg
Metionina
529
mg
Cystyna
219
mg
Fenyloalanina
815
mg
Tyrozyna
699
mg
Treonina
958
mg
Tryptofan
266
mg
Walina
1012
mg
Arginina
1244
mg
Histydyna
643
mg
Alanina
1075
mg
Kwas asparginowy
1743
mg
Kwas glutaminowy
2825
mg
Glicyna
1112
mg
Prolina
890
mg
Seryna
815
mg
Sód
57
mg
Potas
323
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
216
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
1.4
mg
Cynk
2.41
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
45
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0.7
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.634
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.248
mg
Niacyna
6.25
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.57
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.76
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.15
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.44
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.01
g
Kwas stearynowy
0.74
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.39
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
3.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.04
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0.17
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.42
g
Kwas linolowy
0.39
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.04
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.47
g

Przepisy z produktem:

Pielmieni z kwaśną śmietaną
Aby przygotować farsz mięso dwukrotnie zmiel w maszynce, dodając pokrojoną cebulę i czosnek. ...
Mrągowski barszcz
Fasolę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem mielonego kminku.Następnego dnia zagotowujemy i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.261
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});