Opis:
Opis ogólny
Sweet Stout to niskoprocentowy napój alkoholowy, ciemne piwo typu stout. O lekko słodkim maślanym posmaku. Pierwsze Sweet Stout powstały przez dodawanie cukru do cierpkich stoutów czy porterów. Dzięki pojawieniu się pasteryzacji wytworzył się zupełnie nowy rodzaj piwa. Zaczęto używać cukrów mlecznych, które nadają piwu nietypowy maślany smak i zwiększają jego kaloryczność. Owe wartości były szczególnie doceniane podczas głodu który panował w Anglii po II wojnie światowej. Nawet kobiety w ciąży pijały Sweet Stouty, stąd śmiało można powiedzieć, że wychowani w tamtym czasie wyssali piwo z mlekiem matki. Obecnie piwo to zanika w swym klasycznym angielskim wydaniu ale znajduje podatny grunt w Stanach Zjednoczonych gdzie coraz więcej browarów podejmuje się jego produkcji.
Pochodzenie
Wyspy Brytyjskie

Sweet Stout wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
250
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
50
kcal
Woda
92
g
Białko ogółem
0.6
g
Węglowodany ogółem
3.8
g
Sód
4
mg
Potas
27
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Niacyna
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.168
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});