Opis:
Opis ogólny
Rajskie jabłka są owocami drzewa z rodziny różowatych - jabłoni niskiej. Uprawia się je głównie na terenie Europy. Mają kulisty kształt, z wgłębieniem przy ogonku. Ich średnica nie przekracza 5 cm. Mają kwaśny smak. Charakteryzują się intensywnym, czerwonym kolorem. Świeże owoce mają jędrną, błyszczącą skórkę, bez śladów obicia i przebarwień. Wykorzystuje się je do przygotowania kompotów i konfitur. Powinny być przechowywane w chłodnym miejscu.

Jabłko rajskie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
193
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
46
kcal
Woda
86.8
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.1
g
Sacharoza
3.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.3
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
17
mg
Leucyna
30
mg
Lizyna
29
mg
Metionina
4
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
12
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
19
mg
Arginina
13
mg
Histydyna
10
mg
Alanina
22
mg
Kwas asparginowy
100
mg
Kwas glutaminowy
54
mg
Glicyna
18
mg
Prolina
15
mg
Seryna
21
mg
Sód
2
mg
Potas
134
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
9
mg
Magnez
3
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.16
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.08
mg
Jod
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
4
μg
retinol
0
μg
beta karoten
24
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.49
mg
witamina B1 (tiamina)
0.034
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.026
mg
Niacyna
0.17
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
9.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.888