Groniasta z Ujfehertoi

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Opis ogólny
Jest to węgierska odmiana wiśni, o nieznanym pochodzeniu. Jej owoce są duże lub bardzo duże. Mają nerkowaty kształt i wiśniowoczerwoną, mocną skórkę. Czerwony miąższ jest dość zwarty, soczysty, o lekko kwaśnym smaku i jasnoczerwonym soku. Wiśnie tej odmiany nadają się do jedzenia na surowo, na przetwory, a zwłaszcza na mrożonki. Po oderwaniu szypułki nie wydzielają soku, mogą być więc transportowane.

Groniasta z Ujfehertoi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
198
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
87.3
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10.9
g
Sacharoza
0.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
28
mg
Lizyna
36
mg
Metionina
4
mg
Cystyna
3
mg
Fenyloalanina
19
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
21
mg
Tryptofan
6
mg
Walina
27
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
12
mg
Alanina
28
mg
Kwas asparginowy
550
mg
Kwas glutaminowy
36
mg
Glicyna
23
mg
Prolina
30
mg
Seryna
31
mg
Sód
3
mg
Potas
150
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
40
μg
retinol
0
μg
beta karoten
240
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.13
mg
witamina B1 (tiamina)
0.049
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.059
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
12
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.08
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.11
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.12
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.163
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});