Opis:
Opis ogólny
Jest to deserowa odmiana winogron, pochodząca z Mołdowy. Owoce dojrzewają przeważnie w pierwszych dniach października. Grona są duże, czasem nawet bardzo duże. Mają stożkowaty kształt, są dość zwarte, równomierne, ale rozgałęzione. Owoce mają żółtozieloną lub jasnożółtą barwę. Również są duże, wyróżniają się kulistym, ale wydłużonym, elipsoidalnym kształtem. Miąższ winogron jest bardzo smaczny, zwarty i kruchy, przyjemny i orzeźwiający. W jego smaku obecna jest charakterystyczna delikatnie muszkatowa nuta.

Frumoasa Albae wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
290
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
81.3
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.6
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.5
g
Izoleucyna
5
mg
Leucyna
13
mg
Lizyna
14
mg
Metionina
22
mg
Cystyna
10
mg
Fenyloalanina
13
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
18
mg
Arginina
47
mg
Histydyna
23
mg
Alanina
27
mg
Kwas asparginowy
76
mg
Kwas glutaminowy
131
mg
Glicyna
19
mg
Prolina
22
mg
Seryna
30
mg
Sód
2
mg
Potas
226
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
20
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.05
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.164
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});