Opis:
Opis ogólny
Albarino jest najlepszą odmianą białych winogron. Pochodzi z hiszpańskiej Galicji. Jej owoce są małe i gęsto skupione. Charakteryzują się twardą skórką, ponadto mają wiele pestek. Ich miąższ jest bardzo kwaskowaty, o lekko kwiatowym aromacie. Winogrona Albarino wykorzystywane są do produkcji białych win, np.: Abadia de San Campio Albarino Terras Gauda, O Rosal Albarinho Terras Gauda, Albarino Terras de Lantano.

Albarino wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
290
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
81.3
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.6
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.5
g
Izoleucyna
5
mg
Leucyna
13
mg
Lizyna
14
mg
Metionina
22
mg
Cystyna
10
mg
Fenyloalanina
13
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
18
mg
Arginina
47
mg
Histydyna
23
mg
Alanina
27
mg
Kwas asparginowy
76
mg
Kwas glutaminowy
131
mg
Glicyna
19
mg
Prolina
22
mg
Seryna
30
mg
Sód
2
mg
Potas
226
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
20
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.05
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick payday loans of newark fast loans in 1 hour quick loans online no credit check quick loans ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.307