Opis:
Opis ogólny
Jest to odmiana śliwy domowej, o późnej porze dojrzewania. Jej rodowód jest nieokreślony, najprawdopodobniej została sprowadzona do Europy podczas wędrówek ludów z Azji Mniejszej. Do polski dotarła z Węgier i stąd wywodzi się jej polska nazwa. Owoce tej odmiany mają wydłużony, czasem elipsoidalny lub jajowaty kształt. Są średnie lub duże, a ich przeciętna masa wynosi 25-30 g. Początkowo brązowogranatowa skórka, po osiągnięciu przez owoc dojrzałości, zmienia się w granatową, pokrytą gęstym, białym nalotem. Miąższ owocu jest zwięzły, chrząstkowy, dobrze odchodzący od pestki. Owoce mają winno-słodki smak i aromatyczny zapach. Odmiana ta jest bardzo ceniona ze względu na szerokie możliwości zastosowania owoców. Nadają się one do jedzenia na surowo, jak również na powidła, kompoty, śliwowicę lub do suszenia. Ponadto śliwki te dodaje się do ciast.

Węgierka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
87.1
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.7
g
Sacharoza
3.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
23
mg
Lizyna
18
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
18
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
22
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
280
mg
Kwas glutaminowy
42
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
38
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
208
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
49
μg
retinol
0
μg
beta karoten
295
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.86
mg
witamina B1 (tiamina)
0.059
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.039
mg
Niacyna
0.49
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Chłodnik śliwkowy z musem mascarpone
Śliwki gotujemy w winie z dodatkiem cukru, wanilii, cynamonu, limonki, goździków.Blenderujemy i ...
Sok śliwkowy
Śliwki myjemy i drylujemy.Wkładamy je do prodiża na około godzinę. Odlewamy sok ze śliwek do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.17
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});