E150d Karmel amoniakalno-siarczynowy

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczny, brązowy barwnik barwiący produkty spożywcze na brązowy kolor. Nadaje im również swoisty aromat. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, przede wszystkim dodawany jest do alkoholi: win, piwa oraz wyrobów cukierniczych: czekolad, cukierków oraz batonów, a także herbat rozpuszczalnych. Dzienna dawka tej substancji nie powinna przekraczać 200 mg na 1kg masy ciała.
Ciekawostki
Spożywany w nadmiernych ilościach, karmel amoniakalno-siarczynowy może przyczynić się do problemów żołądkowych i prowadzić do nadpobudliwości.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.321
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});