Opis:
Opis ogólny
Jest to hawajska odmiana bananów. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem, owoce są krótkie i grube, ich kształt często przyrównuje się do piłki. Skórka jest gruba i zielona. Miąższ ma jasną, łososiową barwę, delikatnie kwaskowo-jabłkowy smak i aromat. Owoce nadają się do spożywania na surowo i po przetworzeniu, np. ugotowaniu lub upieczeniu.

Popoulu Banana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
399
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
95
kcal
Woda
74.4
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.5
g
Sacharoza
11.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
2.3
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
39
mg
Leucyna
84
mg
Lizyna
56
mg
Metionina
13
mg
Cystyna
20
mg
Fenyloalanina
45
mg
Tyrozyna
28
mg
Treonina
40
mg
Tryptofan
14
mg
Walina
55
mg
Arginina
55
mg
Histydyna
95
mg
Alanina
46
mg
Kwas asparginowy
135
mg
Kwas glutaminowy
129
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
47
mg
Seryna
55
mg
Sód
1
mg
Potas
395
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
33
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.18
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.42
mg
Jod
2.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
8
μg
retinol
0
μg
beta karoten
48
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.27
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.36
mg
foliany (kwas foliowy)
22
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
9
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.1
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.12
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.162
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});