E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
Są to syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnego. Wytwarzane są z glicerolu, kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, z dodatkiem kwasu mlekowego. Przede wszystkim pełnią funkcję emulgatora, ale wykorzystywane są także jako stabilizatory i nośniki. Substancje te dodawane są żywności przeznaczonej dla małych dzieci i niemowląt, herbatników oraz sucharów. Nie określono ich maksymalnej, dziennej dawki, jaką człowiek może spożyć.
Ciekawostki
Substancje te zaliczane są do związków nieszkodliwych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie
Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary
Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.