E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym

Opis:
Definicja
Są to syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnego. Wytwarzane są z glicerolu, kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, z dodatkiem kwasu cytrynowego. Pełnią funkcję emulgatora, stabilizatora i nośnika. Dodawane są do żywności przeznaczonej dla małych dzieci i niemowląt, herbatników, sucharów, a także barwników. Nie określono ich maksymalnej ilości, jaką człowiek może spożyć w ciągu doby.
Ciekawostki
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym należą do substancji nieszkodliwych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.311
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});