Owoc rokitnika

Opis:
Definicja
Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych. Jest rośliną długoletnią. Owocuje niekiedy przez 20 lat. Jagody zawierają askorbinazę, która sprawia, że witamina C jest długo magazynowana w owocach. Zbiory odbywają się od połowy sierpnia do pierwszych przymrozków. Są one bardzo utrudnione ze względu na ciernie pokrywające gałęzie rokitnika.
Zastosowanie
Przemrożone owoce rokitnika można jeść w stanie surowym, a także po przetworzeniu: w postaci dżemów, konfitur, galaretek i soków. Coraz częściej wykorzystuje się je do ciast, słodkich bułek, nalewek, likierów i syropów. Cierpkie jagody dodawane są do napojów zamiast cytryny czy pigwy. Owoce rokitnika wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Smak
Świeże owoce mają gorzki i cierpki smak. Przemarznięte lub mrożone stają są słodkie i soczyste.
Kolor
Owoce rokitnika mają pomarańczową skórkę.
Zapach
Mają charakterystyczny, świeży ananasowo-goryczkowy zapach.
Kształt
Są kuliste, niekiedy lekko spłaszczone u nasady.
Rozmiar
Owoce są drobne. Mają około 6-9mm średnicy.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu. Świeże owoce się zamraża. Pozwoli to na pozbycie się smaku goryczki.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Owoce zerwane prosto z krzewów nie są wykorzystywane. Dopiero po przemrożeniu nadają się do dalszej obróbki. Świeże jagody powinny mieć pomarańczową, miękką skórkę pozbawioną plamek i przebarwień.
Dobre źródło
Owoce są dobrym źródłem witaminy C, beta karotenu, kwasów organicznych (przede wszystkim kwasu maleinowego i szczawiowego), wolnych aminokwasów oraz składników mineralnych: fosforu, żelaza, manganu i wapnia. Miąższ jest również bogaty kwasy tłuszczowe: palmitynowy i palmitynowo-olejowy.
Nazwa w języku angielskim
Sea-Buckthorn fruit
Nazwa w języku francuskim
Baies de l\'argousier
Nazwa w języku niemieckim
Sanddornbeeren
Nazwa łacińska
Hippophaë rhamnoides
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.277
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});