Opis:
Zastosowanie
Stosowany jest głównie do dań kuchni europejskiej i orientalnej. Doskonale sprawdza się w daniach pieczonych oraz smażonych. Dodawany jest głównie do cielęciny, drobiu, ryb, sosów, sałatek, jaj, zup oraz deserów lodowych. Ponadto, ze względu na swój kolor można nim garnirować różne potrawy. Pieprz różowy stanowi również składnik mieszanek ziołowych.
Elementy kulinarne
Czerwone jagody pieprzu są zrywane z pnącza drzewa rosnącego w Indiach. Najpierw mają kolor zielony, następnie czerwony, a wysuszone, najbardziej dojrzałe są czarnego koloru.
Pochodzenie
Prawdopodobnie pochodzi z Peru.
Smak
Charakteryzuje się gorzkim, intensywnym, ale nie palącym smakiem.
Zapach
Ma delikatny, słodko-korzenny aromat.
Kolor
Pieprz ten ma barwę od jasnoróżowego do czerwonego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Dzięki zawartym w nich kapsaicynoidom, wspomaga trawienie i działa przeciwbólowo.
Uboczne skutki działania
Pieprz jest przyprawą niewskazaną dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż ma on działanie drażniące.
Ciekawostki
Nazywany jest również pieprzem gwinejskim.
Nazwa w języku angielskim
Pink pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivre rose
Nazwa w języku niemieckim
Rosa Pfeffer

Pieprz różowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
130
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
31
kcal
Woda
92.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.3
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
21
mg
Leucyna
36
mg
Lizyna
36
mg
Metionina
6
mg
Cystyna
19
mg
Fenyloalanina
50
mg
Tyrozyna
31
mg
Treonina
40
mg
Tryptofan
12
mg
Walina
31
mg
Arginina
36
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
26
mg
Kwas asparginowy
284
mg
Kwas glutaminowy
211
mg
Glicyna
28
mg
Prolina
24
mg
Seryna
50
mg
Sód
4
mg
Potas
211
mg
Wapń
7
mg
Fosfor
26
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
157
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1624
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
128
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
46
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
128
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Rumsztyk z grilla na ostro
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek włókien na steki o ...
Pierś w ziołach z brokułami
Pierś z kury myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na pół. Mieszamy połowę oliwy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});