Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Dynia Olbrzymia - Aura

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Opis ogólny
Jest to półkrzaczasta, mieszańcowa odmiana dyni olbrzymiej. Z jednej rośliny wyrasta od 3 do 6 kulistych owoców. Każdy z nich waży około 3-4kg. Skórka dyni ma łososiowo-pomarańczową barwę. Miąższ jest twardy i mięsisty, o żółto-pomarańczowym zabarwieniu. W 100 jego gramach znajduje się do 13 mg β-karotenu. Aura przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa, a także wykorzystuje się ją w przemyśle cukierniczym.

Dynia Olbrzymia - Aura wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
117
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
28
kcal
Woda
89.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.7
g
Sacharoza
2.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
65
mg
Leucyna
95
mg
Lizyna
87
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
14
mg
Fenyloalanina
47
mg
Tyrozyna
25
mg
Treonina
43
mg
Tryptofan
25
mg
Walina
66
mg
Arginina
63
mg
Histydyna
28
mg
Alanina
65
mg
Kwas asparginowy
208
mg
Kwas glutaminowy
320
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
40
mg
Seryna
51
mg
Sód
4
mg
Potas
278
mg
Wapń
66
mg
Fosfor
43
mg
Magnez
14
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.38
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.04
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
496
μg
retinol
0
μg
beta karoten
2974
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.03
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.11
mg
foliany (kwas foliowy)
31
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0.06
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.06
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.05
g
Linolenowy
0.08
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.13
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.165