Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Podgardle wieprzowe

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Często wykorzystywane jest głównie do produkcji smalcu. Ponadto dodaje się go do tłustych zup, bigosu oraz jako składnik pasztetów i konserw mięsnych.
Smak
Lekko słony.
Zapach
Swoisty ale dosyć łagodny.
Kolor
Podgardle wieprzowe ma kolor jasnoróżowy do czerwonego. Dopuszczalne są zmatowienia. Barwa tłuszczu jest biało-kremowa lub biało-różowa.
Przerost tłuszczowy
znaczny-okalający
Pochodzenie
Podgardle wieprzowe jest częścią tłuszczowo-mięśniową policzka i szyi świni.
Struktura mięsa
Tkanki tłuszczowa i mięsna są przerośnięte tkanką łączną. Mięso jest bardzo elastyczne i jędrne. Podgardle nie zawiera kości.
Dobre źródło
Podgardle wieprzowe jest produktem wysokokalorycznym. Zawiera znaczne ilości tłuszczu, z czego większość stanowią niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone.
Nazwa w języku angielskim
Pork jowl
Nazwa w języku francuskim
Bajoue de porc
Nazwa w języku niemieckim
Wamme von schwein
Cechy świeżego mięsa
Podgardle wieprzowe ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego. Jest częścią tłuszczowo-mięśniową policzka i szyi świni. Charakteryzuje się znacznym przerostem tłuszczowym.
Gdzie kupić
rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
Podgardle wieprzowe ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego. Jest częścią tłuszczowo-mięśniową policzka i szyi świni. Charakteryzuje się znacznym przerostem tłuszczowym.
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC w zamrażarce do 12 miesięcy, w temp. -12ºC do -18ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Podgardle wieprzowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2634
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
630
kcal
Woda
24.5
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
7.4
g
Białko zwierzęce
7.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
75
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
392
mg
Leucyna
578
mg
Lizyna
619
mg
Metionina
206
mg
Cystyna
86
mg
Fenyloalanina
320
mg
Tyrozyna
274
mg
Treonina
376
mg
Tryptofan
104
mg
Walina
396
mg
Arginina
487
mg
Histydyna
252
mg
Alanina
420
mg
Kwas asparginowy
682
mg
Kwas glutaminowy
1105
mg
Glicyna
436
mg
Prolina
349
mg
Seryna
320
mg
Sód
38
mg
Potas
87
mg
Wapń
7
mg
Fosfor
49
mg
Magnez
5
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0.7
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.03
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.085
mg
Niacyna
2.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.6
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
1.46
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.38
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
14.39
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.13
g
Kwas stearynowy
7.38
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
23.74
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
31
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.44
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
34.18
g
Kwas linolowy
3.88
g
Linolenowy
0.44
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.38
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
4.7
g

Przepisy z produktem:

Świeżonka podlaska
Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki.Cebulę pokrój w pióra.Zacznij smażenie od boczku i ...
Staropolski smalec na kanapki
Boczek oraz podgardle kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i wytapiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.22
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});