Opis:
Zastosowanie
Maślak zwyczajny jest jednym z najsmaczniejszych grzybów zbieranych w Polsce. Nadaje się do duszenia, marynowania oraz smażenia.
Opis kapelusza
Kapelusz o średnicy 4-15cm, ciemnobrązowy lub czekoladowo-brązowy, czasem żółto-brązowy, pokryty błyszczącą i silnie śluzowatą (wyschniętą w czasie suszy) skórką. U młodych maślaków kapelusz ma kształt półkolisty, u starszych-bardziej spłaszczony.
Opis trzonu
Rozszerzający się ku podstawie trzon osiąga wysokość do 11cm i grubość do 2,5cm. Jest kremowy, cętkowany, z charakterystycznym skórkowatym pierścieniem-początkowo białym, a potem fioletowawym.
Występowanie
Maślak jest grzybem szeroko występującym w Polsce. Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych, zazwyczaj na piaszczystych terenach. Spotykany w okresie od maja do listopada.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy maślaka zwyczajnego to: maślak sosnowy, pępek, ślimak.
Nazwa łacińska
Suillus luteus
Systematyka - Rząd
borowikowce
Systematyka - Rodzina
borowikowate
Nazwa w języku angielskim
Slippery Jack
Nazwa w języku niemieckim
Butterröhrling
Nazwa w języku francuskim
Bolet jaune

Maślak zwyczajny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
163
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
39
kcal
Białko ogółem
1.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.4
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
2.7
g
Sód
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.237
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});