Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Natka selera stanowi świetny dodatek do surówek i sałatek. Może być dodawana do mięsnych lub warzywnych farszy, sosów. Świeże, całe listki wykorzystywane są do dekorowania różnych potraw oraz półmisków z wędlinami. Suszona nać selera może być używana jako przyprawa.
Sezony występowania
Zbiory selerów odbywają się głównie w październiku i listopadzie.
Kolor
Natka ma ciemnozieloną, intensywna barwę.
Ocena świeżości
Liście selera powinny być jędrne i ciemnozielone. Nieświeża natka jest miękka, zwiędnięta i ma przebarwienia.
Sposób przygotowania
Liście selera należy dokładnie umyć pod bieżącą, letnią lub zimną wodą, a następnie osuszyć. Natkę najlepiej jest drobno posiekać.
Sposób przechowywania
Natka selera powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w lodówce. Liście można także zamrozić lub ususzyć.
Ciekawostki
Natka selera zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż jego korzeń. Dodana do rosołu podczas jego gotowania, sprawi, że będzie on klarowny.

Seler nać wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1336
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
319
kcal
Woda
9
g
Popiół
13.9
g
Białko ogółem
11.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
63.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
27.8
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
1435
mg
Potas
4387
mg
Wapń
587
mg
Fosfor
402
mg
Magnez
196
mg
Żelazo
7.8
mg
Cynk
2.8
mg
Miedź
0.6
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
98
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1177
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
5.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.5
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
107
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
86.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.015
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.5
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.04
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.55
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.4
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.4
g
Kwas linolowy
1
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1
g

Przepisy z produktem:

Zupa kalafiorowa
Indyczą szyję myjemy, a następnie zalewamy wodą i wolno gotujemy, by wytworzył się ...
Wiejska kartoflanka
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w kawałki.Cebulę drobno siekamy i rumienimy w rondlu na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252