Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Natka selera stanowi świetny dodatek do surówek i sałatek. Może być dodawana do mięsnych lub warzywnych farszy, sosów. Świeże, całe listki wykorzystywane są do dekorowania różnych potraw oraz półmisków z wędlinami. Suszona nać selera może być używana jako przyprawa.
Sezony występowania
Zbiory selerów odbywają się głównie w październiku i listopadzie.
Kolor
Natka ma ciemnozieloną, intensywna barwę.
Ocena świeżości
Liście selera powinny być jędrne i ciemnozielone. Nieświeża natka jest miękka, zwiędnięta i ma przebarwienia.
Sposób przygotowania
Liście selera należy dokładnie umyć pod bieżącą, letnią lub zimną wodą, a następnie osuszyć. Natkę najlepiej jest drobno posiekać.
Sposób przechowywania
Natka selera powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w lodówce. Liście można także zamrozić lub ususzyć.
Ciekawostki
Natka selera zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż jego korzeń. Dodana do rosołu podczas jego gotowania, sprawi, że będzie on klarowny.

Seler nać wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1336
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
319
kcal
Woda
9
g
Popiół
13.9
g
Białko ogółem
11.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
63.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
27.8
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
1435
mg
Potas
4387
mg
Wapń
587
mg
Fosfor
402
mg
Magnez
196
mg
Żelazo
7.8
mg
Cynk
2.8
mg
Miedź
0.6
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
98
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1177
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
5.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.5
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
107
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
86.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.015
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.5
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.04
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.55
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.4
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.4
g
Kwas linolowy
1
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1
g

Przepisy z produktem:

Zupa kalafiorowa
Indyczą szyję myjemy, a następnie zalewamy wodą i wolno gotujemy, by wytworzył się ...
Wiejska kartoflanka
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w kawałki.Cebulę drobno siekamy i rumienimy w rondlu na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.174