Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Nasiona słonecznika

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Sunflower seed
Nazwa w języku francuskim
Graines de tournesol
Nazwa w języku niemieckim
Sonnenblumenkerne
Pochodzenie
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej i Indii. Obecnie uprawiany jest na terenie całej Europy.
Budowa
Ziarenka są bardzo małe i kruche.
Kształt
Kształt nasion słonecznika jest owalny, z charakterystycznym zwężeniem na jednym końcu.
Kolor
Mają jasnoszarą barwę.
Sposób obróbki
Przed spożyciem nasiona należy wyłuskać. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w papierowych torebkach. Ziarna słonecznika można prażyć oraz suszyć.
Zastosowanie
Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek. Z nasion wytłacza się również olej. Zawarta w nich witamina E, chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi i zmniejszą ryzyko chorób serca.

Nasiona słonecznika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2348
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
561
kcal
Woda
3.5
g
Popiół
3.8
g
Białko ogółem
24.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
24.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
24.6
g
Sacharoza
1.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
16.3
g
Błonnik pokarmowy
6
g
Izoleucyna
1112
mg
Leucyna
1619
mg
Lizyna
917
mg
Metionina
478
mg
Cystyna
439
mg
Fenyloalanina
1140
mg
Tyrozyna
652
mg
Treonina
907
mg
Tryptofan
342
mg
Walina
1287
mg
Arginina
2340
mg
Histydyna
615
mg
Alanina
1092
mg
Kwas asparginowy
2389
mg
Kwas glutaminowy
5442
mg
Glicyna
1424
mg
Prolina
1151
mg
Seryna
1053
mg
Sód
3
mg
Potas
793
mg
Wapń
131
mg
Fosfor
784
mg
Magnez
359
mg
Żelazo
4.2
mg
Cynk
2.69
mg
Miedź
1.87
mg
Mangan
2.61
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
27.81
mg
witamina B1 (tiamina)
1.318
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.263
mg
Niacyna
6.97
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
227
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.46
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.92
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.42
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
8.27
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.04
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
8.35
g
Kwas linolowy
28.78
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
28.82
g

Przepisy z produktem:

Chleb razowy na zakwasie
Cztery łyżki mąki żytniej razowej mieszamy z niewielką ilością wody odstawiamy na dwa dni ...
Sałatka Rukola
Słonecznik prażymy na patelni uważając, aby go nie spalić i przekładamy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.287