Opis:
Definicja
Jest to bielmo jądrowe wewnątrz orzecha kokosowego. Zawiera około 5% cukru, aminokwasy, związki mineralne i witaminę C. Jest bardzo popularnym i pożywnym napojem w krajach tropikalnych.
Zastosowanie
Stanowi składnik wielu dań kuchni orientalnej. Z mleka kokosowego przygotowuje się znakomitą zupę, zaprawia słodkie sosy, dodaje do dań z drobiu, jagnięciny, ryżu i makaronu. Ponadto doskonale sprawdza się w deserach, ciastach oraz jako dodatek do napoi alkoholowych oraz kaw.
Smak
Słodki i śmietankowy.
Kolor
Biały i klarowny.
Zapach
Przyjemny, słodki, kokosowy.
Sposób przechowywania
Świeże mleko kokosowe przechowujemy w lodówce do 2 dni. Zamknięte w puszkach, przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże mleko ma biały, czysty kolor oraz wyraźny zapach kokosa. Jeśli na powierzchni mleka ukazują się skupiska sfermentowanego mleka, oznacza to, że mleko nie nadaje się do spożycia.
Dobre źródło
Stanowi bogate źródło protein, węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Ciekawostki
Mleczko kokosowe stanowi nowoczesną alternatywę dla mleka krowiego.
Nazwa w języku angielskim
Coconut milk
Nazwa w języku francuskim
Lait de coco
Nazwa w języku niemieckim
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
80
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
19
kcal
Woda
95
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0.72
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.72
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.71
g
Błonnik pokarmowy
1.1
g
Izoleucyna
28
mg
Leucyna
53
mg
Lizyna
32
mg
Metionina
13
mg
Fenyloalanina
37
mg
Treonina
26
mg
Tryptofan
8
mg
Walina
44
mg
Sód
105
mg
Potas
250
mg
Wapń
24
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
0.29
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.142
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.057
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.032
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2.4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.176
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.008
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.002
g

Przepisy z produktem:

Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.
Krewetki obieramy, odrywamy głowę pozostawiając na końcu ogona płetwę skorupiaka. Nacinamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Sernix ~ Gość
essay writing service
https://paydayloans.us.org/ - payday loans
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256