Opis:
Opis ogólny
Reneta Złota należy do wczesno-zimowych, angielskich odmian jabłoni. Wyhodowano ją w XVII wieku. Owoce są duże, kuliste i lekko spłaszczone u szypułki. Ich cienka skórka przyjmuje odcienie złotej żółci. Pokryta jest pomarańczowo-czerwonym rumieńcem z wyraźnymi smugami. Miąższ jest blado-żółty, kruchy i bardzo soczysty, wyróżnia się lekko korzennym smakiem. Odmianę tę wykorzystuje się przede wszystkim na przetwory. Doskonale nadaje się na kompoty. Jabłka można przechowywać maksymalnie do końca grudnia.

Reneta Złota wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
193
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
46
kcal
Woda
86.8
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.1
g
Sacharoza
3.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.3
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
17
mg
Leucyna
30
mg
Lizyna
29
mg
Metionina
4
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
12
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
19
mg
Arginina
13
mg
Histydyna
10
mg
Alanina
22
mg
Kwas asparginowy
100
mg
Kwas glutaminowy
54
mg
Glicyna
18
mg
Prolina
15
mg
Seryna
21
mg
Sód
2
mg
Potas
134
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
9
mg
Magnez
3
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.16
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.08
mg
Jod
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
4
μg
retinol
0
μg
beta karoten
24
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.49
mg
witamina B1 (tiamina)
0.034
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.026
mg
Niacyna
0.17
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
9.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.168