Opis:
Zastosowanie
Trawa cytrynowa, czyli Palczatka cytrynowa, jest bardzo popularną i często wykorzystywaną byliną, szczególnie w kuchniach azjatyckich, afrykańskich i południowo-amerykańskich. Dostępna jest w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej, wytwarza się z niej także olejek cytrynowy. Stanowi częsty dodatek do aromatyzowanych herbat, mieszanek herbacianych, alkoholi i innych napojów. Doskonale nadaje się do przyprawiania ryb i owoców morza, potraw typu curry, zup, sosów, mięs (np. wołowiny), sałatek, marynat, a także deserów. W niektórych regionach napar przygotowywany z trawy cytrynowej jest jednym z najczęściej pijanych napoi orzeźwiających i pobudzających. Zazwyczaj stosuje się dodatek jednej łyżeczki suszu na szklankę herbaty.
Elementy kulinarne
W gastronomii wykorzystywane są liście i łodygi tej rośliny.
Pochodzenie
Rośnie w krajach podzwrotnikowych i zwrotnikowych.
Smak
Przyprawianym potrawom i napojom nadaje cytrynowy, lekko pikantny smak.
Zapach
Charakteryzuje się orzeźwiającym, intensywnym, cytrynowym aromatem.
Kolor
Trawa cytrynowa ma białozieloną lub zieloną barwę.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Trawa cytrynowa ma działanie orzeźwiające, zwiększa zdolność koncentracji i delikatnie rozgrzewa. Napar przygotowany z tej rośliny pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także wykorzystywany jest do leczenia stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie odświeża oraz działa bakteriostatycznie.
Nazwa w języku angielskim
Cymbopogon, Lemongrass
Nazwa w języku francuskim
Citronnelle
Nazwa w języku niemieckim
Zitronengras

Trawa cytrynowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
414
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
99
kcal
Woda
70.6
g
Popiół
1.8
g
Białko ogółem
1.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.8
g
Cholesterol
6
mg
Węglowodany ogółem
25.3
g
Sód
6
mg
Potas
723
mg
Wapń
65
mg
Fosfor
101
mg
Magnez
60
mg
Żelazo
8.2
mg
Cynk
2.2
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
5.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
75
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2.6
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.083
g
Kwas stearynowy
0.012
g
Kwas arachidowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Miecznik z oliwą miętowo-imbirową z pikantną fasolką szparagową
Miecznika dzielimy na dwa steki.Sos sojowy mieszamy z połową oliwy i dodajemy posiekaną trawę ...
Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami
Sporządzamy wywar: zagotowujemy ok 0,5 l wody. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, papryczkę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Sernix ~ Gość
essay writing service
https://paydayloans.us.org/ - payday loans
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.253