Opis:
Opis ogólny
Jest to średnio-wczesna odmiana śliwy, często myli się ją z Mirabelką. W Polsce uprawiana jest głównie na Pogórzu Karpackim, na terenach położonych nie wyżej niż 700m.n.p.m. Śliwki dojrzewają od połowy sierpnia, a przed zbiorem opadają. Owoce są małe, owalne i silnie zwężone przy szypułce, osiągają około 12-14g. Ich skórka jest złoto-żółta, pokryta białym nalotem. Miąższ ma żółty kolor, jest ścisły i dobrze odchodzi od pestki. Żniwka wyróżnia się słodkim, winnym smakiem i aromatem. Odmiana ta nadaje się do bezpośredniego jedzenia, a także do przetwórstwa, powstają z niej doskonałe dżemy, przeciery i kompoty.

Żniwka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
87.1
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.7
g
Sacharoza
3.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
23
mg
Lizyna
18
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
18
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
22
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
280
mg
Kwas glutaminowy
42
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
38
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
208
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
49
μg
retinol
0
μg
beta karoten
295
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.86
mg
witamina B1 (tiamina)
0.059
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.039
mg
Niacyna
0.49
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.189