Opis:
Opis ogólny
Jest to średnio-wczesna odmiana śliwy, często myli się ją z Mirabelką. W Polsce uprawiana jest głównie na Pogórzu Karpackim, na terenach położonych nie wyżej niż 700m.n.p.m. Śliwki dojrzewają od połowy sierpnia, a przed zbiorem opadają. Owoce są małe, owalne i silnie zwężone przy szypułce, osiągają około 12-14g. Ich skórka jest złoto-żółta, pokryta białym nalotem. Miąższ ma żółty kolor, jest ścisły i dobrze odchodzi od pestki. Żniwka wyróżnia się słodkim, winnym smakiem i aromatem. Odmiana ta nadaje się do bezpośredniego jedzenia, a także do przetwórstwa, powstają z niej doskonałe dżemy, przeciery i kompoty.

Żniwka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
87.1
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.7
g
Sacharoza
3.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
23
mg
Lizyna
18
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
18
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
22
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
280
mg
Kwas glutaminowy
42
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
38
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
208
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
49
μg
retinol
0
μg
beta karoten
295
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.86
mg
witamina B1 (tiamina)
0.059
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.039
mg
Niacyna
0.49
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Tu chodzi o to, że np, wczoraj zjadłam sałatkę z czosnkiem a dziś śmierdzę nim ... A z tym ...
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422