Opis:
Opis ogólny
Jest to francuska, wczesna, bardzo stara odmiana gruszy. Wyhodowano ją w 1819 roku. W Polsce uprawiana jest głównie w przydomowych ogródkach. Charakteryzuje się dużą wrażliwością na przymrozki. Gruszki dojrzewają w drugiej połowie lipca. Owoce są małe, kuliste, równej wielkości, lekko zwężają się ku szypułce. Osiągają około 43mm długości, 44 mm grubości oraz 40g. Ich gruba skórka ma zielono-żółtą barwę i pokrywa ją czerwono-brązowy rumieniec. Miąższ gruszek jest biało-kremowy, soczysty. Dziekanka Lipcowa wyróżnia się słodkim, winnym smakiem i aromatem. Owoce, które nie są w pełni dojrzałe, dobrze znoszą transport. Odmiana ta przeznaczona jest do jedzenia na surowo, nadaje się także na kompoty i do suszenia.

Dziekanka Lipcowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
227
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
54
kcal
Woda
84.5
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14.4
g
Sacharoza
1.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
35
mg
Leucyna
47
mg
Lizyna
35
mg
Metionina
8
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
43
mg
Tyrozyna
17
mg
Treonina
39
mg
Tryptofan
8
mg
Walina
35
mg
Arginina
30
mg
Histydyna
4
mg
Alanina
20
mg
Kwas asparginowy
196
mg
Kwas glutaminowy
38
mg
Glicyna
11
mg
Prolina
9
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
118
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
15
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.15
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.06
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
11
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.019
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.037
mg
Niacyna
0.09
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.159
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});