Opis:
Opis ogólny
Jest to stara odmiana gruszy. W Polsce uprawiana jest głównie w przydomowych ogródkach. Gruszki dojrzewają na początku sierpnia. Owoce są małe, kulisto-jajowate, o równej wielkości. Osiągają około 54mm długości, 52mm grubości oraz 50-65g. Średniej grubości, pół-matowa skórka ma zielonkawą barwę. Miąższ jest biało-kremowy, soczysty, luźny i gruboziarnisty. Inflancka wyróżnia się kwaskowatym posmakiem. Gruszki te nie powinny być przechowywane, po kilku dniach od zbioru zaczynają gnić od gniazda nasiennego. Odmiana Inflancka przeznaczona jest przede wszystkim do jedzenia na surowo.

Inflancka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
227
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
54
kcal
Woda
84.5
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14.4
g
Sacharoza
1.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
35
mg
Leucyna
47
mg
Lizyna
35
mg
Metionina
8
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
43
mg
Tyrozyna
17
mg
Treonina
39
mg
Tryptofan
8
mg
Walina
35
mg
Arginina
30
mg
Histydyna
4
mg
Alanina
20
mg
Kwas asparginowy
196
mg
Kwas glutaminowy
38
mg
Glicyna
11
mg
Prolina
9
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
118
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
15
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.15
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.06
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
11
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.019
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.037
mg
Niacyna
0.09
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.16
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});