Podgrzybek brunatny

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Doskonale nadaje się do smażenia, marynowania oraz suszenia.
Opis kapelusza
Średnica kapelusza wynosi około 15cm. Młode grzyby są półkoliste, ciemnobrązowe, starsze grzyby są rozpostarte, płaskie, kasztanowo-brunatne.
Opis trzonu
Trzon ma grubość 4cm i wysokość 12cm. Jego kolor jest jasnokremowy z ciemniejszymi pręgami, uszkodzony zmienia kolor na niebieskozielony. U młodych grzybów trzon jest pękaty.
Występowanie
Od czerwca do listopada, w lasach iglastych oraz mieszanych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Borowik kasztanowy
Nazwa łacińska
Xerocomus badius, Boletus badius
Systematyka - Rząd
łzawnikowce
Systematyka - Rodzina
łzawnikowate
Nazwa w języku angielskim
Boletus badius
Nazwa w języku niemieckim
Boletus badius
Nazwa w języku francuskim
Bolet bai

Podgrzybek brunatny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1515
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
362
kcal
Białko ogółem
20.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
20.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
50.6
g
Błonnik pokarmowy
26.8
g
Sód
0
mg

Przepisy z produktem:

Pieczony pstrąg z grzybami
Z pstrąga wytnij skrzela, umyj go i osusz.Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});